Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Szívás vagy szerencse?

2015.11.26

Volt egyszer egy idős és bölcs földműves. Nagyon szegényen élt a családjával, és az egyetlen vagyona a lova volt. Egy nap elszökött a lova. A szomszéd meghallotta a hírt és gondolta meglátogatja megkárosult szegény szomszédját.

– Jaj, jaj, micsoda nagy balszerencse szegény szomszéd, micsoda nagy balszerencse – mondta sajnálkozva és együttérzően.

– Talán az… – felelte a földműves.

Másnap reggel csodák csodájára a ló hazament, de nem egyedül érkezett, hanem hozott magával három vadlovat. Az álmélkodó szomszéd nem bírt eléggé csodálkozni.

– Ó micsoda nagy szerencse! – kiáltott fel a lovak láttán a szomszéd.

horses.jpg

 

 

 

– Talán az… – hangzott a földműves válasza.

A következő nap az öreg fia be akarta törni az egyik vadlovat és felült a hátára, de az levetette magáról. A fiúnak eltört a lába.

– Jaj, jaj, micsoda nagy balszerencse, micsoda nagy balszerencse – mondta a szomszéd jajgatva.

– Talán az… – felelte a földműves.

Másnap katonák érkeztek a faluba és minden épkézláb fiatal fiút elvittek magukkal a hadseregbe harcolni. A törött lábú fiút azonban otthon hagyták.

– Ó, micsoda nagy szerencse! - lelkendezett a szomszéd.

– Talán az… – felelte ismét bölcsen a szegény földműves.

 

Tanulság:  Sokszor nem lehet egyértelműen eldönteni, hogy szívás vagy szerencse ért bennünket. Mint látjuk, a jó és a rossz egy tőröl fakad. Ha nem látjuk az összefüggéseket, akkor nem értjük az okokat sem, hogy mi miért történik. Minden utólag nyer értelmet! Az eseményeket megélhetjük jajveszékelve, katasztrófaként, de aki megőrzi a bölcsességét, azt nem lehet legyőzni!